Wat is vegetarisch ?
Een vegetariër eet in principe geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen, geen vlees, vis, gevogelte, schaal- en schelpdieren, ook niet als toevoeging in een product. Bij een goed samengestelde vegetarische maaltijd is het mogelijk om zonder vlees of vis alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten, zoals vitamine B12 en ijzer. Normaliter is vlees een grote bron van ijzer, maar aangezien dit niet wordt gegeten moeten er andere bronnen worden aangesproken zoals brood, granen, groente, peulvruchten, eieren en vleesvervangers. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Bij het niet consumeren van kaas, melk en eieren is het moeilijk om een adequate hoeveelheid binnen te krijgen van vitamine B12.
Met vegetariër bedoelt men doorgaans lacto-ovo-vegetariër. Deze persoon eet doorgaans géén vlees, vis, schaal- en schelpdieren of gevogelte, maar wel zuivel en eieren. Een minderheid is de lacto-vegetariër (wel zuivel, geen eieren,) of ovo-vegetariër (geen zuivel, wel eieren). Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden pescotariërs of semivegetariërs genoemd.
Onze richtlijnen
De maaltijden uit het vegetarische assortiment bevatten geen vlees, vis, schaaldieren en gevogelte. In het assortiment zijn wel producten zoals kaas, producten op zuivelbasis en eieren opgenomen. Lacto-vegetariërs en ovo- vegetariërs worden dan ook geadviseerd te kijken naar de veganistische mogelijkheden binnen ons assortiment.
Wat is natriumarm/zoutarm?
Natrium is een mineraal dat in onze voeding voorkomt en een bestandsdeel is van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is NatriumChloride (NaCl), 1 gram NatriumChloride bevat 400mg natrium. Als men het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat de voeding minder natrium moet bevatten. Vroeger werd gesproken over een zoutloos of zoutarm dieet, tegenwoordig spreekt men van een natriumbeperkt dieet. In ons lichaam speelt natrium een rol bij de vochtbalans.
Wanneer de vochtbalans verstoord is (bijvoorbeeld door niet goed functionerende nieren, hart of lever) kan er een natriumbeperkt dieet voorgeschreven worden.
Een natriumbeperkt dieet wordt onder andere voorgeschreven bij:
- Hoge bloeddruk
- Sommige aandoeningen aan de lever, het hart of de nieren (gepaard gaande met oedeemvorming)
- Gewijzigde hormoonhuishouding
- Oedeem
Onze richtlijnen
Er zijn verschillende gradaties in een natriumbeperkt dieet. De mate van de natriumbeperking wordt bepaald door de arts en de verdeling over de dag wordt besproken met de diëtist. De natriumarme maaltijden van Etenvoorthuis bevatten maximaal 0,12 g natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 g of 100 ml product. Aan deze producten wordt geen (keuken)zout toegevoegd. Wel kunnen de producten grondstoffen bevatten met minimale hoeveelheden zout. De hoeveelheid komt niet boven de norm van 0,12 g natrium uit.
Wat is biologisch?
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. Biologisch is een wettelijk beschermde term. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels, de ruim 3700 gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en worden daarop gecontroleerd door het instituut Skal. Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Zo kan de consument ervan op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. De keuken waar onze biologische maaltijden worden geproduceerd is Skal gecertificeerd.
Onze richtlijnen
In samenwerking met gecertificeerde biologische telers is gelukt om een mooi en uitgebalanceerd assortiment samen te stellen. Er zijn ook vegetarische items beschikbaar binnen dit assortiment.
Wat is Halal?
Halal is een Islamitische term waarmee wordt aangegeven wat is toegestaan voor moslims. Het tegenovergestelde van halal is haram. Dit betekent ‘onrein’ en geeft aan wat verboden is. Halal en haram gelden zowel voor handelingen als producten. Met name voor voedsel gelden bepaalde wetten en regels die afkomstig zijn uit de Koran, Soenna en Islamitische rechtspraak.
Moslims mogen alleen voedsel eten dat halal is. Voor vlees geldt dat het alleen afkomstig mag zijn van een beperkt aantal dieren en dat deze op rituele wijze geslacht en uitgebloed moeten zijn. Tijdens het slachten dient het vlees gezegend te worden door een imam. Ook de manier waarop de dieren gefokt en gehouden zijn wordt meegewogen bij de beoordeling of het vlees halal of haram is.
Richtlijnen Halal:
- Varkensvlees is niet toegestaan.
- Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan.
- Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan.
- Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan.
- Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan.
- Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
- Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet.
- Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan.
- Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan.
- Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn.
- Regels voor Halal certificering
Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt. Indien alles binnen het bedrijf voldoet aan de geldende richtlijnen en spijswetten, wordt een halalcertificaat toegekend aan het eindproduct.
Onze richtlijnen
Eetgemak heeft een aparte keuken waar halalmaaltijden worden bereid. De keuken en alle grondstoffen die gebruikt worden bij de bereiding van deze maaltijden zijn gecontroleerd door H.I.C. (Halal International Control). Alles wat wordt ingekocht, bereid en verkocht vanuit deze keuken, is halal. Eetgemak beschikt daarmee over een halal bedrijfscertificaat.